Remco's voorouders

Zoals wij in Nederland al eeuwen gewend zijn, komt ook Remco uit voorouders van allerlei culturen, van Duits, Frans, Z-Amerikaans en van vaders kant De Verenigde staten en de al vanaf 1520 in Nederland bekend zijnde familie Ooms (in Belgie nog langer bekend).

Remco's voor ouders in Europa

De oudste bekend op papier in onze lijn is - Nicolaas Adamsz gewb. 1739-, Ooms zoon van Adam Jacobsz en Anna Elisabeth van Eeuwijk
De oudst bekende was de oma van mijn moeder - geboren - geb: 19-05-1861
OMA DORETHEA OOMS trouwde met HARMANUS LOGGEN

Oma Dorethea Ooms


zij kregen een zoon HARMANUS LOGGEN - geb: 05-04-1883, De zoon trouwt met

MAGDALENA Van der Heijden geboren geb - geb: 12-08-1908

De familie Ooms en Loggen woonden in Amsterdam.
Zoon Harmanus werd geacht te trouwen met een meisje die net als zijn familie in de makelarij zat.
Hij ontmoette Magdalena Van der Heijden, een dochter van een makelaar, dat was een geschikte partij en de geliefde konden trouwen.
Oma was huisvrouw en kreeg naast mijn moeder nog drie andere dochters. Zij kon heel mooi hoeden en kleding maken met haar kleinkinderen maakte ze uren lang poppen kleertjes.

Opa Loggen bezat met zijn broers behoorlijk wat huizen in Amsterdam. Naast werk had hij voor zijn hobby een boksschool in de Sarphatistraat te Amsterdam.
In 1914 schreef hij onder zijn schrijvers naam H.Broonton, het boekje "Het Boksen als zelfverdediging.

Opa reisde veel, haalde jonge mensen naar Europa om hen klaar te maken voor kampioenschappen, staat in het boekje beschreven.


Opa Harmanus en Oma Magdalena- kregen een dochter
MAGDALENA FRANCISCA HARMINA DORETHEA ENGELINA LOGGEN -Geb: 10-01-1925 -

zij trouwt met

JACQUES CORNELIS CHARLOT - geb: 26-01-1925 te Parimaribo overleden 1984
Mijn Moeder ging na de Mulo naar de kweekschool en stond als docent v.d. klas - echter toen zij trouwde was dit voorbij in de jaren 50 hoorden vrouwen nog thuis achter het fornuis.
Mijn moeder kon mooi tekenen en muziek maken, zingen, de banjo, cylefoon, orcordeon, muziek had wel een ''noot" in ons huis.
Mijn moeder kreeg naast mij nog drie kinderen. Zij woonde samen met mijn vader 3 jaar in Suriname. Na de geboorte van hun zoontje die overleed - gingen wij terug naar Nederland.
Mijn vader, zoon van Jacoba Christina Charlot- was een technisch mens en werkte in garages, of technische instellingen. Naast samen met mijn moeder de Orcordeon spelen, ging op zondag steenvast de negro sprirituals aan, zeer welkom ook bij mijn mam, die elke ander kerk muziek niet aanvaardbaar vond als humanist, die de kerk als instituut voor onderdrukking van volken zag. Het was de tijd dat je als witte Nederlander gerust mijn vader kon benaderen, even aanraakte om te vragen of hij wel afgaf of even zijn haar aan raakte omdat dit zo anders was.

zij krijgen een dochter
MAGDALENA JACQUELINE HARMINA CHARLOT geboren in Amsterdam.
zij trouwt met

HAROLD HARREL COOK - 11-08-1946
In het culturele gezin waar gelijkheid voor anderen, respect voor andere culturen, denken een dagelijkse onderwijs was, was het ook een gezin waar ouders het ondanks de gedachte over gelijkheid het soms moeilijk hadden met de culturelen verschillen. Zeker ook door een stukje buitenwereld. Soms werd mijn moeder uitgescholden, je ging toch niet met een niet Nederlander (netjes gezegd....) Mijn moeder had een zeer rechte rug als dochter waarvan haar vader zo nu en dan in het buitenland zat en enthousiast vertelde over andere culturen, mijn moeder kende dit wij/zij gevoel niet.

In de buurt, wijk, waar ik woonde in Amsterdam woonde geen kinderen van andere culturen, joodse mensen daar werd soms over gesproken in de maatschappij alsof zij anders waren en soms zag je een Indonesisch gezin, een chinese man met Pinda's.

Na mijn HBO-maatschappelijkwerk ben ik de hulpverlening ingegaan werkend met vluchtelingen gezinnen en jongeren - tot op de dag van vandaag geniet en leer ik van deze verschillende mooie mensen, kinderen, die allemaal een plekje in deze wereld mogen hebben!!

Remco'' vader kwam uit Lous-Anne het echte christelijk orthodoxe Zuiden van Amerika - daar waar men nog de strijd voerde om het ''oude'' te laten zoals het was.
De verhalen van zijn vader troffen Remco soms diep; achter in de bus zitten, als volwassenen opstaan voor een snotneus, alleen om dat die de juiste kleur had. Voor een jongen midden in de puberteit of jong volwassen is dit echt heftig. De mooiste momenten die Remco met zijn vader deelde was de liefde voor de basketbal/ het spel.

Zij krijgen een zoon
Remco HARREL HARMANUS

Naast Remco is er nog een zus, Magdalena een lieve, warme persoonlijkheid, die altijd een stuk zorg naar Remco had, haar broertje - Magda woont in de VS zij werkt in een ziekenhuis te Dallas. Zij heeft vijf kinderen waarvan haar oudste dochter Magdalena in een zwaar auto ongeluk in 1996 is overleden. Net als de oma van Remco, haar zoon - zullen ze nu samen zijn.

Het leuke in onze familiehistory - is dat elk kind, klein, achter-kleinkind de naam Harmanus, Harmina of Magdalena draagt, een zichtbare lijn decenia's lang.


Remco's voorouders in de Verenigde Staten

Remco was gek op zijn opa Cook. Opa Cook vertelde veel verhalen over het wonen in het Zuiden van Amerika. Hoe hij nog met de vader van Remco die in de 20 was, nog achter in de bus moest zitten. Hoe hij niet overal naar binnen mocht en hoe hij meedeed aan de acties. Deze verhalen raakte Remco erg, hoe konden mensen zo met elkaar omgaan, vroeg hij dan. Juist om alles wat deze mensen hadden meegemaakt en soms nog dagelijks doorheen moeten, had hij heel veel repect voor deze ouderen en ging als hij maar even kon met de bus of zelf lopend in de hete zon naar zijn grootouders.

De maand na Remco 's dood, overlijdt de oudst stamboomhoudster in onze familie lijn.

   
Enlish version of the site